Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2008 » Грудень » 2 » У НАТО знайшли компромісну формулу для України
12:13
У НАТО знайшли компромісну формулу для України
02.12.2008___ www.ПРАВДА.com.ua

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО у вівторок, 2 грудня, обговорюватимуть у Брюсселі подальші кроки щодо розв’язання суперечки довкола вступу до Альянсу України та Грузії.

Запеклих дискусій швидше за все не буде, оскільки напередодні брюссельські дипломати повідомили про досягнення принципової згоди у цьому питанні, передає "Німецька хвиля".

Згідно з компромісною формулою, Україна та Грузія мають здійснити підготовку до подальшого вступу в альянс шляхом виконання так званої "національної річної програми".

У ній ітиметься, зокрема, про демократичний контроль над військовими, свободу слова, незалежність правосуддя та чесні вибори.

Консультації мають проводитися в рамках вже чинних комісій НАТО-Україна та НАТО-Грузія. На цьому наполягли в першу чергу США, які традиційно лобіюють процес вступу цих країн до Альянсу.

Водночас, основний противник швидкого надання Києву та Тбілісі Плану дій з набуття членства в НАТО – Німеччина – змогла відстояти пункт про те, що ці національні програми не стануть замінниками ПДЧ.

Берлін застеріг щодо передчасного прийняття обох держав до лав Північноатлантичного альянсу і закликав до діалогу з Росією в цьому питанні.

Компромісна формула, вироблена брюссельськими дипломатами, великою мірою відображає британську пропозицію.

Як відомо, США та Великобританія разом з колишніми державами так званого "східного блоку" активно підтримують негайне включення України та Грузії до Альянсу. Аби якось вгамувати внутрішньо-натовську опозицію, британці запропонували альтернативний дипломатичний підхід.

Згідно з ним, Україні та Грузії пропонуватиметься спеціальний план узгоджених і спільних з НАТО дій без чіткого розкладу, порядку і графіку отримання ними членства в Північноатлантичному альянсі.

І хоча обидві країни вже беруть участь у програмі партнерства з НАТО, британці закликають своїх союзників створити більш структуровану програму стосунків між НАТО та Україною і Грузією з чіткими гарантіями регулярного обміну у військових питаннях, а також конкретної допомоги у модернізації їхніх армій.

Як відомо, держсекретар США Кондоліза Райс, яка у понеділок прибула до Лондона для обговорення британської компромісної формули, за підсумками переговорів з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Мілібендом заявила, що Україні та Грузії потрібно пройти ще "довгий шлях", перш ніж вони зможуть стати членами НАТО.

Не можна зрізати кути в процесі приєднання до НАТО, зазначила Райс.

© 2000-2007 ”Українська правда“
Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.pravda.com.ua

Категорія: МІЖНАРОДНІ | Переглядів: 1210 | Додав: zampolit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту