Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2008 » Грудень » 10 » Зупинено «Криворіжгірмаш»
11:47
Зупинено «Криворіжгірмаш»
Зупинено «Криворіжгірмаш»

Автор Тетяна ТАБАЦЬКА

среда, 10 декабря 2008

Зупинено «Криворіжгірмаш»Минулого тижня під час обідньої перерви працівники Криворізького заводу гірничого машинобудування вийшли на мітинг протесту. Обурені тим, що майже сімсот працівників (а це фактично весь персонал ВАТ «Криворіжгірмаш») вирішено скоротити, люди намагалися достукатися до сумління керівників заводу. «Не можна виганяти людей на вулицю, залишивши без роботи та засобів існування», — це було головне гасло заходу.

Юрій МАМРИКОВ працював на заводі з вісімдесятого року. Нині він висококласний спеціаліст, про що свідчать навіть подяки та відзнаки у його трудовій книжці. Та це його не врятувало. Цього дня чоловік отримав трудову книжку на руки і може вважатися вільним. Як жити далі — не уявляє. Каже, на всі свої запитання від керівництва тільки і чує, що немає грошей. «А в мене дочка, внук, зять. Доходу немає ніякого. Ситуація на грані зриву», — в розпачі каже він.

В подібному стані — усі працівники. Адже для них не є таємницею той факт, що ще місяць тому на підприємстві числилося 689 чоловік. А станом на середину минулого тижня залишилося близько п'ятисот. І це притому, що відділ кадрів чи не щодня віддає трудові книжки новим партіям скорочених. Не залишають на роботі навіть тих, кому до пенсії залишилося кілька місяців.

Ще гірше тим, хто так і не зміг заробити так званий «гарячий» стаж. Любов ОСТРОВСЬКА разом із чоловіком працювали в «гарячому» цеху підприємства майже десять років. Для того, щоб отримати підвищену пенсію, залишилося допрацювати три місяці їй та півтори роки чоловікові. Тепер вони обидва безробітні. «Коли я звернулася за допомогою до міського керівництва, мені сказали, що не можуть допомогти, оскільки в сім'ї ще є годувальник — чоловік. А коли я через тиждень знову прийшла, бо скоротили й чоловіка, там мені запропонували роботу санітарки в одній із лікарень міста», — з відчаєм в очах каже вона. Адже їй чудово відомо, що за роботу санітарки «гарячий» стаж не дадуть, тож дев'ять років та дев'ять місяців роботи в гарячій сітці для неї виявилися змарнованими.

Ситуація ускладнюється тим, що ще з вересня робітники «Криворіжгірмашу» не отримують зарплатні. З жовтня завод почав працювати лише три дні на тиждень. Продукція виробляється, однак грошей як не було, так і немає.

Голова первинної профспілкової організації ВАТ «Криворіжгірмаш» Ніна ПРОТАСОВА каже: був період, коли було скрутно, грошей не платили. Та попри це люди робили все, аби виробництво продукції не припинилося. Як нині захистити права людей, Ніна Протасова не знає. Каже, зверталася вже в усі можливі інстанції (зокрема, в управління розвитку підприємництва виконкому міськради, в управління праці та соціального захисту, до головного державного інспектора праці Дніпропетровської області). Але скрізь лише руками розводять і радять звертатися в центр зайнятості. Утім, люди переконані, що центр зайнятості — не вихід із ситуації.

Зупинено «Криворіжгірмаш»У свою чергу керівництво заводу стверджує: ситуація критична, тому іншого виходу, як звільнення людей, акціонери не бачать. Мовляв, борг за уже виготовлену продукцію, яка нині зберігається на складах або поставлена споживачеві, сьогодні складає 3 млн. 700 тисяч гривень. А нових замовлень на найближчі два місяці — жодних. За словами генерального директора ВАТ «Криворіжгірмаш» Олександра БИКОВЦЯ, фонд заробітної плати на підприємстві складає приблизно 1 млн. 200 тис. грн. Цих грошей взяти ніде, тож акціонери вирішили провести реорганізацію заводу.

Серед працівників точаться розмови про те, що ВАТ «Криворіжгірмаш» збираються об'єднати з іншим підприємством Кривбасу. При звільненні деяким людям керівництво пообіцяло «можливу співбесіду», за хорошими результатами якої є шанс отримати нову роботу. Але люди в це мало вірять. І переконані, що це лише спроба подарувати їм надію.

Ще один «промінчик надії» вигулькнув для них в той час, коли цей матеріал готувався до друку. Працівники «Криворіжгірмашу» повідомили «Вестнику», що керівництво підприємства оголосило про повну зупинку у зв'язку із ремонтними роботами. Відтак усіх, кого ще не звільнили, відправляють у кількамісячну відпустку за власний рахунок. Цю інформацію нам підтвердили і в приймальні генерального директора ВАТ «Криворіжгірмаш». Зокрема, там повідомили, що вже з 9 листопада по 1 березня усі працівники підприємства перебуватимуть у відпустці.

Тетяна ТАБАЦЬКА, "Вестник Кривбасса".

До речі

Криворізький завод гірничого машинобудування унікальний в своєму роді. Адже, це підприємство — єдине в Україні, яке виготовляє верстати, призначені для буріння свердловин шарошечними долотами. Криворізький завод гірничого машинобудування був заснований у 1892 році. Його специфіка — виготовлення бурової та допоміжної техніки для видобутку корисних копалин, а також устаткування для проходки тунелів буропідривним способом. Продукція заводу відома в багатьох країнах світу. Вона успішно експлуатується в Росії, Казахстані, Монголії, Індії, Ірані, на Кубі, у В'єтнамі, Болгарії, Угорщині, Франції, Іспанії та в інших країнах.

ВЕСТНИК КРИВБАССА

Категорія: КРИВОРІЗЬКІ | Переглядів: 1246 | Додав: zampolit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту