Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2010 » Липень » 21 » "Громада має зібрати тисячі підписів і заявити: ми не хочемо, щоб трясло",- Микола КОРОБКО.
13:12
"Громада має зібрати тисячі підписів і заявити: ми не хочемо, щоб трясло",- Микола КОРОБКО.
Прірва, що утворилася на місці обрушення 16 гектарів землі над пустотами шахти імені Орджонікідзе, відкрила людському окові безліч проблем. І це не лише споживацько-варварське ставлення до надр та земної поверхні, успадковане новітніми капіталістами з радянщини, а й такі, здавалось би, далекі від цього проблеми, як «беззубість» місцевої влади та громади, формалізм при розгляді звернень громадян, сумнівно шанобливе ставлення до пам’яті полеглих у Великій Вітчизняній війні. Про це ми говоримо з криворіжцем Миколою КОРОБКОМ — народним депутатом України 1-го скликання, головою Української екологічної асоціації «Зелений світ», правозахисником. Саме він разом зі своїми сусідами по вулиці Тобольській селища рудника імені Леніна писав спочатку владі, а потім у Держгірпромнагляд про те, що під час проведення підземних вибухів трусить немилосердно.

Вашій увазі фрагмент інтервю кореспонденту "Вєстніка Крівбаса".

— В перші дні після обрушення місто охопила паніка, боялись і ті, хто живе поблизу інших шахт, не відаючи, що у них під землею, — пустота чи гранітний щит…

— Громада має все знати і… всім цікавитися. А наша громада спить, поки не підпиляють ніжки й ліжко не впаде. Тоді пробуджується активність. А давайте прикинемо, скільки в нас людей з вищою освітою. В кожному будинку. Хіба для них складно задля розваги ознайомитися з правами людини? От із того, що ми зверталися до Держгірпромнагляду, великого зиску не було, але трусити стало все ж не так сильно — уже якийсь здобуток. А якби всі люди, яких це зачіпає, піднялися, гадаю, на це давно б звернули увагу. А то тільки приїжджають із ЦГЗК в селище та розпитують: «А хто такий отой Коробко, що дуже любить писати?»

Змінити ситуацію під силу лише громаді. Громада має зібрати тисячі підписів і заявити: ми не хочемо, щоб трясло, щоб видобуток ішов без заміщення пустот, ми вважаємо, що це шкодить нашим інтересам.

— Певно, громаді має бути небайдуже і те, що разом з обрушенням в провалля пішло і військове кладовище, меморіальна пам’ятка, яка знаходилася «під охороною держави»?

— Там дві братських могили і кілька десятків одиночних поховань. Загалом поховано більше 500 чоловік, у тому числі Герої Радянського Союзу, визволителі Кривого Рогу В. О. Дишинський і В. М. Симбірцев. Відомо, що в 1943-му році, через кілька днів після визволення Кривого Рогу, було зібрано мітинг поблизу цвинтаря, бо там тоді була площа і клуб у колишній стайні, збудованій першим власником рудника і меценатом Колачевським. Але на той мітинг налетіла ворожа авіація і почала бомбити. Так, окрім учасників боїв за Кривий Ріг, там виявилися похованими цивільні, які загинули під час цього обстрілу.

Ще в останні роки радянської влади було відомо, що зона небезпечна, були й балачки про перенесення поховань. Але поговорили-поговорили, та й забули, щоб у рік 65-ї річниці Перемоги отаке сталося. І це таке ганьбище…

Любов ІВАНОВА. Читати повністю

Категорія: ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО | Переглядів: 996 | Додав: zampolit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту