Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2010 » Вересень » 20 » Перешкоди в роботі «Поступу»
19:49
Перешкоди в роботі «Поступу»
postupУ суботу, 18 вересня 2010 року, спалахнула пожежа в північному корпусі Харківського національного університету імені Каразіна. На цокольному (або «нульовому») поверсі цієї семиповерхової будівлі на правах оренди користується приміщенням громадське об’єднання «Поступ».

За першою оприлюдненою версією, займання сталося від вибуху балона з киснем (потім мовилося взагалі про «газовий балон»), який застосовувався при проведенні робіт на даху.

postup

На жаль, у частині суспільства останнім часом укоренилося зневажливе ставлення до природничих наук. І це позначається також на дотриманні правил техніки безпеки, які багато в чому на знаннях тих наук базуються.

При нинішній владі в Харкові не зазнали покарання чи навіть публічного осуду ті, хто вважав допустимим у Парку імені Горького їхати екскаватором на людей, навмисне розмахувати перед людьми працюючою бензопилою. За таких обставин тотального потурання уже не дивує, що і в національному університеті може вибухнути балон з газом.

Уже не дивно, хоча й прикро: це принаймні злочинне нехлюйство, якщо не щось більше — і теж злочинне.

Під час гасіння пожежі зазнало пошкоджень також приміщення ГО «Поступ», порушено нормальний ритм роботи громадського об’єднання.

postup

Вибито вікно в одній із робочих кімнат. На цьому ж вікні відламано чимало деталей захисних ґрат. Унаслідок спроб зламати вхідні двері працівникам і відвідувачам «Поступу» тимчасово заблоковано вхід до всіх кабінетів. Двері зломові не піддалися, але замок через деформації виведено з ладу.

postup

Це начебто було потрібно при гасінні пожежі, якби туди поширився вогонь: з-під даху — аж до нульового напівпідвального поверху. І що дивно: спалах таки стався в кімнаті, де само по собі загорітися не могло практично ніщо. Вогонь, за свідченням очевидців, проник одним із комунікаційних каналів, що пронизують університетську будівлю згори донизу, і підпалив диван. Як показали подальші події до глибокого вечора 18 вересня, у приміщенні «Поступу» ані власного осередку займання не було, ані вогонь туди більше нізвідки не поширився.

А от що в університеті таки велися якісь незрозумілі роботи — те наочно відчули працівники й відвідувачі «Поступу» як напередодні, так і в день пожежі. Ще вдень у п’ятницю, 17 вересня, при підйомі лише на другий поверх відчувався виразний запах, характерний для виконання робіт з лакофарбовими матеріалами. Те ж саме помітили учасники заходу, що проводився «Поступом» у суботу. Той запах від п’ятниці чомусь не вивітрився.

Такий короткий виклад самих фактів без висунення будь-якої версії. Однак із фактів випливають сім запитань, відповіді на які мусять дати фахівці.

1. Кому, коли й навіщо знадобилося ламати ґрати — так само безуспішно, як і вхідні двері, — на одному з вікон поступівської конференц-зали?

postup

2. Хто, коли й навіщо відламав нижні прутки на ґратах багатьох вікон «Поступу»?

postup

3. Чому найбільше прутків відламано на ґратах саме того вікна, яке врешті-решт виявилося розбитим і вело до кімнати, куди каналом зверху проник вогонь?

postup

4. Якщо запах, імовірно, легкозаймистих рідин доходив аж до нижніх поверхів — то які саме роботи велися в університеті, і чи обмежувалися вони ремонтом покрівлі?

5. Як сталося, що при порушенні правил поводження з газовим балоном на ремонті покрівлі, судячи з помічених фактів, на нижчих поверхах одночасно могли бути порушені також правила поводження з леткими легкозаймистими рідинами?

6. Чому так сталося (чи очікувалося?), що вогонь — перш ніж був локалізований та погашений — зміг швидко поширитися (чи мав швидко поширитися?) від самого верху будівлі до самого її низу?

7. Кому й для чого знадобилося — хоч невдалими спробами брутального виламування ґрат, а хоч би й під приводом боротьби з пожежею — будь-що-будь усе-таки проникнути у приміщення «Поступу»?

Останнього, на щастя, не сталося. Як не припиняється, попри створені перешкоди, і статутна діяльність «Поступу».

А на поставлені запитання сподіваємося отримати від експертів кваліфіковані й чесні відповіді. І, звичайно ж, винуватці грубих порушень правил техніки безпеки мусять нарешті понести заслужене покарання.

Прес-служба ГО «Поступ»

Дивіться відео

Офіційний коментар від Управління МНС у Харківській області

"О 17 г. 20 хв. 18 вересня у Дзержинському районі м. Харкова на даху Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна внаслідок порушення правил пожежної безпеки при проведенні ремонту даху виникла пожежа, яка в подальшому спричинила вибух газового балону. О 21 г. 45 хв. 17 загонів Державної пожежної охорони ліквідували пожежу на площі 400 кв.м. Жертв та постраждалих немає, врятовано 37 людей і виведено з будівлі університету 168 осіб".

ГО ПОСТУП


Категорія: ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО | Переглядів: 985 | Додав: zampolit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту