Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2008 » Жовтень » 24 » Оргкомітет Громадянської Асамблеї України: Заява щодо доцільності проведення дострокових виборів
13:07
Оргкомітет Громадянської Асамблеї України: Заява щодо доцільності проведення дострокових виборів
Додано: 24-10-2008

ЗАЯВА

Оргкомітету Громадянської Асамблеї України

24 жовтня 2008 Київ

Запекла політична боротьба очільників держави та провідних політичних сил що їх підтримують, переросла в правове свавілля яке руйнує залишки правової системи держави та основи суспільного співжиття. Ці дії якими б «благими намірами» вони не прикривались є антисуспільними за своєю сутністю.

Політична неадекватність, конфліктність та безпорадність цих політиків у питаннях вироблення та реалізації національної стратегії, особливо загострилися в умовах світової економічної кризи. Навіть виклик глобальної кризи не справив враження на наших амбіційних самозакоханих політиків, що ведуть війну на самознищення, не зупиняючись перед знищенням самої державності.

Учасники Громадянської Асамблеї України ще в липні 2007 року попереджали, що будь-які дострокові вибори без зміни Конституції, без встановлення чітких правил та рамок політичної діяльності, які поділятимуться як громадянами, так і політиками, не зможуть бути засобом виходу з кризи. Саме тому пропонується здійснити докорінну конституційну реформу шляхом реалізації установчої влади громадян через ухвалення нової Конституції України спеціальним органом установчої влади — Конституційною Асамблеєю.

Натомість Президент і парламентські сили у намаганні використати Конституцію у партійно-політичних інтересах здійснили невдалі спроби втілення конституційної реформи через так звану Національну конституційну раду чи міжфракційну парламентську змову, закриту від будь-якого впливу громадян – єдиного джерела установчої влади в країні.

Всі подальші події підтвердили правоту наших застережень. Відтак криза лише поглибилась. Дострокові вибори, оголошені Президентом, в умовах напівзруйнованої самими політиками правової системи та загострення соціально-політичної кризи не зможуть покращити ситуації, якщо відбудуться за системою закритих партійних списків, вигідною лише політичним вождистсько-олігархічним корпораціям та їхнім спонсорам.

Чинне виборче законодавство, де-факто позбавляє абсолютну більшість громадян активного виборчого права і суттєво обмежує практичну реалізацію пасивного виборчого права. Результатом цього стає відчуження влади від народу, дезорганізація і розпад державного механізму, підміна верховенства права політичною, а точніше, клановою доцільністю та правом сильного, системні порушення людських прав і громадянських свобод. Подолання кризи не можливе у інший спосіб, окрім створення реального, надійного та ефективного механізму впливу суспільства на політичні процеси та владу усіх рівнів у правовий, демократичний спосіб.

Тому ми вимагаємо від Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради України до проведення будь-яких, у тому числі дострокових парламентських виборів терміново вирішити наступні питання:

— припинити порушувати закони та Конституцію, не зловживати правом та правовими процедурами, зупинити руйнацію судової влади, не маніпулювати судовими кадрами та судовими органами, а також тиск на діяльність судів;

— ухвалити закон про Конституційну Асамблею як єдиний орган установчої влади;

— ухвалити нові виборчі закони, які передбачатимуть запровадження «відкритих» регіональних виборчих списків з преференціями на виборах до Верховної Ради та мажоритарної системи до органів місцевого самоврядування.

Оптимальним на наш погляд є проведення виборів після зміни всієї системи влади, а мінімально припустимим — проведення дострокових парламентських виборів за новим виборчим законом. Вибори мають призводити до покращення якості влади через її оновлення громадянами.

Для того щоб захистити засади демократії, права та української державності, заявляємо про скликання Надзвичайної Громадянської Асамблеї України. Закликаємо всі громадські середовища консолідуватись в ім’я України. У випадку ігнорування наших вимог та подальшої руйнації засад української державності залишаємо за собою право на будь-які дії, спрямовані на відновлення влади громадян та засад верховенства права, спираючись на принцип суверенності влади народу.

Постійна адреса цієї сторінки в Інтернеті:
http://maidan.org.ua/static/mai/1224836733.html

Надруковано з Майдану. http://maidan.org.ua/

Категорія: ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО | Переглядів: 1350 | Додав: zampolit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту