Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2009 » Лютий » 25 » Валерій Сегал: “Одна з основних характеристик сьогоднішніх умов – це невизначеність....
19:05
Валерій Сегал: “Одна з основних характеристик сьогоднішніх умов – це невизначеність....

Директор Департаменту трансформації та інформаційних технологій МО України Валерій Сегал: “Одна з основних характеристик сьогоднішніх умов – це невизначеність. Виникає потреба відтворити властивість в органі управління – адаптуватися до них”

| 25.02.2009 | | 15:41 |

Сьогодні, 25 лютого, у Києві у приміщенні Управління прес-служби Міністерства оборони України відбувся брифінг на тему: “Розробка оптимальної структури центрального апарату вітчизняного оборонного відомства – головне завдання Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України”.

У брифінгу взяв участь директор Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України Валерій Сегал.

На початку заходу Валерій Сегал зауважив, що трансформація має багато визначень і є актуальною для будь-якої галузі діяльності залежно та з урахуванням умов, що складаються.

- Це не данина моді, а вимога часу і об’єктивна необхідність за наявності внутрішніх і зовнішніх загроз. В першу чергу, це відповідь на найбільш суттєву властивість загроз – їх невизначеність, – зазначив Валерій Сегал.

За словами директора Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України, вітчизняне оборонне відомство – це центральний орган виконавчої влади та орган управління, який виконує свої функції згідно з тими законами, які існують в державі. Досягнення мети органом управління залежить від багатьох факторів, зокрема, від стану органу управління, а також умов, в яких цей орган управління виконує свої завдання з досягнення певної мети.

– Міністерство оборони як центральний орган виконавчої влади, як орган управління виконує свої завдання в умовах невизначеності. Виникає потреба відтворити властивість в органі управління – пристосовуватися чи адаптуватися до умов, що виникають, – підкреслив він.

Валерій Сегал звернув увагу на важливість цього завдання, адже неякісне управління – це завжди витрата ресурсу, і найголовніше – часу.

За його словами, у Міністерстві оборони України термін “Трансформація” використовується у такому розумінні: це керовані зміни системи управління, як основного елементу діяльності центрального органу виконавчої влади в умовах невизначеності.

В основі трансформації лежить впровадження нових технологій, особливо інформаційних технологій, розвиток яких створює великий розрив між тими, хто має доступ до цифрового інформаційного світу і тими, хто його немає.

В основу створення системи управління повинні бути покладені Державні стандарти, які регламентують порядок її побудови. Система управління має функціонувати в межах певних правил і забезпечити досягнення цілей управління в умовах постійно виникаючих внутрішніх і зовнішніх змін, що постійно виникають.

– Завдання Департаменту трансформації та інформаційних технологій – вирішення завдань системної трансформації при вирішенні питань побудови структури Міністерства оборони України як органу виконавчої влади, як центрального органу управління, у підпорядкуванні якого знаходяться Збройні Сили, – наголосив Валерій Сегал.

Він повідомив, що утворений наказом Міністра оборони України у березні 2008 року у складі центрального апарату для розробки та реалізації єдиної стратегії підвищення ефективності управлінської діяльності з використанням принципів системної трансформації, цей Департамент має у своєму складі чотири відділи.

Ці відділи мають основним завданням запровадження у Міністерстві оборони України системи управління якістю відповідно до міжнародних стандартів ISO серії 9000 як методологічної основи інновацій у галузі державного військового управління і на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.06 № 614 “Про затвердження Програми запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади”, запровадження Державного стандарту України ДСТУ ISO 9001-2001, що створений відповідно до міжнародних стандартів побудови системи управління;

Також відділи вирішують завдання щодо реалізації у Міністерстві оборони України державної політики інформатизації, впровадження новітніх інформаційних технологій, як одного з основних інструментів управлінської діяльності на підставі досвіду впровадження Проекту створення Єдиної автоматизованої системи управління Збройних Сил України, який здійснюється на базі галузевого рішення відомої компанії SAP AG щодо застосування ERP-систем (систем планування ресурсів підприємств);

Крім того, основним завданням відділів є оцінка суті процесів, що відбуваються ззовні, відбір та впровадження тих нововведень, які дозволять звести усе розмаїття впливів до єдиної лінії поведінки, збереження або підвищення ефективності діяльності органів військового управління, ініціювання, моніторинг та координація проектів і завдань, пов’язаних з трансформаційними змінами структури, функцій і технологій управління у Міністерстві оборони України, впровадженням міжнародних стандартів управління з метою підвищення результативності та ефективності діяльності Міністерства оборони України.

– Таким чином, створення Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України має забезпечити реалізацію єдиної стратегії підвищення ефективності та результативності діяльності Міністерства оборони України як центрального органу виконавчої влади і військового управління шляхом впровадження сучасних інформаційних технологій управління процесом системної адаптації чи трансформації Міністерства оборони України до зміни зовнішніх факторів, технологій управління, цілей, завдань та функцій, – зазначив Валерій Сегал.

За інформацією директора Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України, виконанню завдань цим структурним підрозділом сприяє широке залучення провідних військових і цивільних фахівців у відповідних галузях до спільного виконання найбільш складних і важливих робіт.

– Перші кроки на шляху удосконалення системи управління діяльністю Міністерства оборони України були зроблені ще наприкінці 2005 року із започаткуванням проекту зі створення Єдиної системи управління адміністративно-господарськими процесами Збройних Сил України, – повідомив Валерій Сегал.

Він зазначив, що вперше в історії діяльності Міністерства оборони України реалізація такого важливого завдання здійснюється на принципах проектного менеджменту. Цей проект спрямовано на підвищення ефективності та забезпечення прозорості всіх процесів адміністративно-господарської діяльності Міністерства оборони України. Втілення цієї системи дозволить керівництву на всіх рівнях оперативно приймати обґрунтовані рішення щодо управління усіма видами ресурсів Міністерства оборони та Збройних Сил України.

– На цей час за результатами виконаних робіт першої черги проекту розроблено 5 функціональних підсистем. Три з них готові до поетапного впровадження в повсякденну діяльність органів управління. Подальший розвиток системи передбачає концептуальне проектування ще 5 функціональних підсистем, – поінформував він.

За його словами, фахівцями Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України ведеться робота щодо пошуку шляхів трансформації існуючої системи забезпечення житлом військовослужбовців. Зокрема, досліджується варіант вирішення проблеми забезпечення житлом військовослужбовців через впровадження накопичувально-іпотечної системи, яка являє собою систему забезпечення військовослужбовців постійним житлом шляхом запровадження іменних рахунків військових зі щорічним нарахуванням коштів на зазначені рахунки для надання можливості придбання постійного житла після закінчення 20-річного терміну військової служби.

Говорячи про діяльність Департаменту трансформації та інформаційних технологій Міністерства оборони України у 2009 році, його директор зауважив, що основні зусилля спрямовуватимуться в першу чергу на розробку Концепції діяльності Міністерства оборони України.

Значна увага приділятиметься визначенню основної мети діяльності, визначенню видів діяльності та мети кожного з них, визначенню сукупності процесів, що складають кожну з визначених видів діяльності та мети кожного з процесів, визначенню структури процесів і розподіл відповідальності, визначенню послуг, що відпрацьовуються Міністерством оборони та споживачів цих послуг, побудові дерев цілей та діяльностей, визначенню структури вимірюваних критеріїв для кожного з видів діяльностей, їх декомпозиція для окремих процесів, функцій та операцій, а для кожного з критеріїв – визначення механізмів їх моніторингу.

Також фахівці Департаменту трансформації та інформаційних технологій координуватимуть заходи щодо подальшої розробки Єдиної системи управління адміністративно-господарськими процесами Збройних Сил України та впровадження її елементів у діяльність органів військового управління.

Крім того, важливими є організація заходів щодо приймання етапів дослідно-конструкторських робіт, що виконуються, приймання науково-дослідних робіт “Атлант” та “Афіна”, організація та проведення робочих нарад з експертами інших країн щодо обговорення питань, що стосуються впровадження інформаційних систем на програмній платформі my SAP ERP компанії SAP AG та інформаційно-комунікаційних технологій в систему управління. Так, у 2009 році заплановано дві такі зустрічі з фахівцями відповідних структурних підрозділів Норвегії та Польщі.

Серед інших завдань – аналіз існуючих та тих, що розробляються, компонентів Автоматизованої системи управління різними процесами на узгодженість вимогам ДСТУ ISO 9001:2000, за необхідності надання пропозицій щодо внесення змін, визначення можливостей використання існуючих та тих, що розробляються, компонентів Автоматизованої системи управління при побудові Системи управління якістю.

Також Департамент розроблятиме документи системи управління якістю Міністерства оборони України, проводитиме внутрішній аудит. Так, організовуватиметься навчання внутрішніх аудиторів для оцінювання результатів запровадження системи управління якістю в Міністерстві оборони України, надання рекомендацій щодо оптимізації структури, перегляд положень про структурні підрозділи та посадові інструкції згідно з розробленими процесами системи якості.

Крім того, фахівці цього структурного підрозділу спрямовуватимуть зусилля на розробку проекту Концепції реалізації зобов’язань держави перед військовослужбовцями у житловій сфері та проекту Закону України щодо внесення змін до статті 40 Житлового кодексу стосовно удосконалення порядку зняття з квартирного обліку військовослужбовців, доопрацювання проекту Концепції інформатизації Міністерства оборони України, її погодження та подання на затвердження, а також на координацію та моніторинг впровадження автоматизованої системи управління підприємствами Міністерства оборони України.

© Управління Прес-служби МО України. При використанні інформації посилання на Управління Прес-служби МО України обов’язкове.

Категорія: ВІЙСЬКОВІ | Переглядів: 1343 | Додав: zampolit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Архів записів

Друзі сайту