Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2012 » Червень » 6 » Криворіжці провели стихійну акцію біля міськвиконкому на підтримку української мови (+фото, відео)
00:06
Криворіжці провели стихійну акцію біля міськвиконкому на підтримку української мови (+фото, відео)
Сьогодні о 10 ранку мешканці Кривого Рогу зібралися перед будівлею виконкому Криворізької міської ради на стихійну акцію на захист та підтримку української мови як державної. Стихійною акцію названо тому, що заздалегідь її не планувала жодна з громадських організацій, це була виключно ініціатива громадян України, що проживають в Кривому Розі. Участь взяло близько 20 осіб, але, як би акція планувалас заздалегідь, учасників було б набагато більше.









Присутні зібралися біля фонтанів, які вже вдруге не працюють під час мітингу на захист конституційних прав криворіжців. Після короткого спілкування громадяни вирішили скласти, підписати  і передати листа міському голові Кривого Рогу.



Ініціативу взяв на себе Петро Лисенко, який ввійшов до будівлі виконкому та попросив, щоб хтось з представників міської влади вийшов до мітингувальників. На це прохання вийшла представник відділу внутрішньої політики, яка не стала називати свого імені, але сказала, що може вести діалог з учасниками акції.



Ій зачитали лист до міського голови Кривого Рогу Ю. Г. Вілкула, текст якого надається нижче та який підписано всіма учасниками мітингу. В даному листі міського голову просять вжити негайних заходів на підтримку украінської мови в Кривому Розі.



Також було висунуто прохання до представника влади надіслати відповіді підписантам даного листа щодо дій міської влади про захист української мови в Кривому Розі, згідно закону України «Про звернення громадян», на що було отримано позитивну відповідь.



Крім того, присутні оголосили про початок безстокової акції зі збору підписів серед населення міста на захист української мови в Кривому Розі.

Також варто зауважити, що дану подію не висвітлював жоден з муніципальних ЗМІ.

Відкритий лист міському голові Кривого Рогу


„Шановний пане Голово !

Ми, українські громадяни міста Кривий Ріг, стурбовані ситуацією, що, на наш погляд, штучно загострюється в Україні навколо питання про, так звану , «необхідність» негайного прийняття законопроекту «Про засади державної мовної політики».

Ми вважаємо, що сьогодні в Україні нагальною є потреба забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Це треба робити у першу чергу на місцевому, регіональному рівні. Нажаль, у Кривому Розі ця проблема також штучно не помічається владою, яку Ви очолюєте, а реальні рішення і дії представників місцевих органів державної влади спрямовані більшою мірою не на забезпечення, а на ліквідацію умов розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території Кривого Рогу. Для українських громадян Кривого Рогу не можуть бути непоміченими наступні факти.

Ще 10 жовтня 2006 року Дзержинський районний суд Кривого Рога задовольнив позов міського прокурора Сергія Борисова про визнання протиправним та скасування рішення Криворізької міської ради №176 від 21 червня 2006 року «Про заходи щодо забезпечення положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин стосовно російської мови на території міста».

Але тільки за останні місяці загальноміські заходи щодо відзначення річниці визволення міста, святкування Дня перемоги, святкування річниці Дня утворення Кривого Рогу (Дня міста) та інші супроводжувалися тривалими промовами, виступами, зверненнями посадових осіб міських органів державної влади не державною мовою, що свідчить про намагання представників місцевих органів державної влади під час підготовки і проведення таких заходів створювати умови, в яких українська мова штучно понижується у статусі як державна на території Кривого Рогу.

У зв’язку з цим, ми змушені нагадати Вам, що згідно з частиною першою статті 10 Конституції України українська мова є державною мовою в Україні. Як визначено в Рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп у справі про застосування української мови, положення про українську мову як державну міститься у розділі І «Загальні засади» Конституції України, який закріплює основи конституційного ладу в Україні. Поняття державної (офіційної) мови є складовою більш широкого за змістом та обсягом поняття «конституційний лад». Іншою його складовою є, зокрема, поняття державних символів. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові (частина третя статті 5 Конституції України). Повноцінне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави є гарантією збереження ідентичності української нації, єдності України.

Незважаючи на задекларованість державного статусу української мови, аналіз мовної ситуації в державі свідчить про наявність політичних спекуляцій щодо її використання, що суперечить інтересам національної безпеки України, ставить під загрозу її суверенітет. Для усунення такої загрози необхідно розширити сферу застосування української мови, стимулювати формування і захист національного мовно-культурного та мовно-інформаційного простору. Держава повинна забезпечити безумовне виконання конституційної норми про всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Спираючись на викладене, ми звертаємося до Вас як до вищої посадової особи у структурі виконавчої гілки державної влади у нашому місті, яка діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, терміново вжити відповідних заходів щодо забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території міста Кривий Ріг.”

Олекса КАЗАКОВ

http://kr2012.com
Категорія: ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО | Переглядів: 1001 | Додав: zampolit | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту