Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2012 » Червень » 11 » У Львові почалася«УКРАЇНСЬКА ХВИЛЯ»:"...єдина державна українська мова потрібна для єдності та національної безпеки України." П.Костюк(фото)
20:13
У Львові почалася«УКРАЇНСЬКА ХВИЛЯ»:"...єдина державна українська мова потрібна для єдності та національної безпеки України." П.Костюк(фото)
10 червня у Львові під стінами Ратуші на площі Ринок пройшло народне віче на захист української мови, яке започаткувало всеукраїнський здвиг «Українська хвиля». Мета акції – привернути увагу світової спільноти, закликати українців об’єднатися, не бути байдужими і стати на захист української мови.
Участь у акції взяло кілька тисяч львів’ян. Організатором віча був Комітет опору диктатурі Львівщини за активної участі громадських організацій. Під час акції виступили громадський діяч, поет Ігор Калинець, депутати Львівської обласної ради Ірина Фаріон та Степан Кубів, народні депутати Андрій Парубій та Володимир В’язівський, депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк, Голова Львівської обласної організації, член Центрального Проводу Спілки офіцерів України полковник Петро Костюк та багато інших. Акцію з цікавістю фотографували туристи та фани Євро-2012.
Як зазначив Ігор Калинець, існує думка, що ми – галичани – не маємо права змушувати Донецьк говорити українською мовою, але є Конституція України, закони, Уряд, ВРУ, СБУ, які повинні подбати, щоб ця мова була і на сході України. За його словами, зараз потрібні протести у формі заяв, віче, маніфестів. Щоб не дати ворогу заспокоїтися, що він досяг того, чого хотів. Адже вороги зазіхають на ідею соборності української держави.
Заступник голови ВО «Свобода» Ірина Фаріон наголосила, що, проголосувавши за закон про мови, вони оголосили нам війну, а ми її прийняли. Питання мови, за її словами, не повинно бути вторинним чи третинним, адже кордони мови – це кордони держави. «Їх можна вилікувати від російського імперіалізму тільки українським націоналізмом, – наголосила Фаріон. Якщо не буде революції ще до виборів восени, маємо своїми бюлетенями розстріляти цю орду». Фаріон також заявила – Ні толерантності! І оголосила про початок мобілізаційної акції: учасникам віче роздавали листівки з проханням залишити свої координати і бути готовими в будь-який час виїхати до Києва на мобілізаційну акцію. «Більше я не розкриватиму карти, які ще заходи ми передбачили», – додала вона.
Опісля виступив нардеп Андрій Парубій, який наголосив: сьогодні в Україні тривають не політичні дискусії, а йде вторгнення в Україну, окупація на різних фронтах.





У своєму виступі, Голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, член Центрального Проводу полковник Петро Костюк зазначив, що "Усі досягнення і проблеми даного суспільства та держави відображаються в Збройних Силах. Зокрема, і мовне питання також. Військова служба в Радянській Армії була одим із головних інструментів русифікації. Створення у 1991p. Збройних Сил України начебто перервало цей довготривалий процес та відкрило українській мові шлях до війська. Спілка Офіцерів України зробила вагомий внесок щодо впровадження української мови в ЗСУ та інших військових формуваннях. А Перший міністр оборони України генерал К.Морозов сам вивчив українську, подаючи приклад підлеглим, а потім підписав директиву Д-30 про офіційне впровадження державної української мови в ЗСУ. Та проблеми були великі. А, найголовніше… майже з нуля довелося розпочинати створення україномовної військової еліти, яка на сьогодні так і не отримала свого завершення. Більше того, носіїв та прихильників впровадження у Збройних Силах виховання військовиків на національно-патріотичних традиціях українського народу, подальшого зміцнення позицій державної української мови в 2010р. було звільнено. Вершиною зневаги не лише державної мови, а й прав тих військовиків, котрі послуговуються українською, стало призначення на 21 році Незалежності Міністром Оборони України Д.Саламатіна, який принципово не послуговується державною українською мовою." Він додав,що:" Крок за кроком йде підрив національної безпеки України, нехтуються її національні інтереси. Спочатку Харківські угоди, пізніше заява про скорочення чисельності Збройних Сил до 70 тис., і це скорочення буде проходити при оголошеному позаблоковому статусі. Чекати ж допомоги нам не має від кого. А тепер цей антиконституційний мовний законопроект, що вже призводить до розколу у суспільстві та підриває фундамент української державності.
Кожен народ несе відповідальність за ту землю(територію), яку він посідає і за все те, що на ній відбувається. Вчені попереджують, що до кінця століття кількість мов на Землі скоротиться у 10 разів, із нинішніх близько 6 тисяч до 600.
Я не хочу щоб зникла наша українська мова. Нинішні ж, так звані законодавці, вже і негайно хочуть перетворити українську мову в діалект, а відсутність насправді національних ЗС надає можливість виконати цей злочинний задум значно швидше. Спілка офіцерів України проти того, щоб в силових структурах, і в Збройних Силах, зокрема, запанувала двомовність. Військовий підрозділ, де накази віддаються різними мовами – це небоєздатний підрозділ. Тому єдина державна українська мова потрібна для єдності та національної безпеки України.
Питання державної мови, як в суспільстві так і в Збройних Силах, можна вирішити остаточно тільки разом. В основі нашої національної консолідації має бути особистісна та національна гідність".


На захист української мови виступив також‭ ‬представник єврейської громади Львова Шейхет Мейлах,‭ ‬наголосивши на тому,‭ ‬що в Україні жодна мова не зазнає утисків та може вільно розвиватися без додаткових законів.

Результатом народного віче стало прийняття ухвали, яку зачитав голова Львівської обласної організації партії «За Україну!» Ярослав Пітко.
«Рішуче протестуючи проти ворожого законопроекту, народне віче у Львові ухвалило:
- Прийняття законопроекту на знищення української мови вважати сигналом для активної фази боротьби проти промосковського режиму В.Януковича.
- Закликати опозиційні політичні сили неухильно дотримуватися принципів, проголошених 22 січня цього року на Софійській площі у Києві.
- Окремим громадянам, колективам надсилати листи, телеграми, sms повідомлення на адресу Президента України, Голови Верховної Ради на знак протесту проти прийняття україноненависницького законопроекту № 9073.
- Звернутися до Генеральної Прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу по факту розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
Розпочати зі Львова масову протестну акцію «Українська хвиля», що має прокотитися по всій Україні».


Більше фото тут
http://portal.uoun.org/
Категорія: ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО | Переглядів: 1119 | Додав: zampolit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту