Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2011 » Квітень » 15 » Урядовці кажуть, що ректор А.Темченко сам відмовився від лікарень, а правозахисники стверджують, що комусь потрібна його смерть.
02:38
Урядовці кажуть, що ректор А.Темченко сам відмовився від лікарень, а правозахисники стверджують, що комусь потрібна його смерть.

Київ. 14 квітня. УНІАН. Правозахисники заявляють про невиконання в Україні вказівок Європейського суду з прав людини, зокрема, щодо дотримання прав громадян у ході судових засідань.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказали експерт Інституту правових досліджень і стратегій Айгуль МУКАНОВА та адвокат Олег АМЕЛЬЧИШИН, які виступають на захист інтересів доктора технічних наук, професора, академіка Академії гірничих наук, ректора Криворізького технічного університету Анатолія ТЕМЧЕНКА, який перебуває у СІЗО вже майже 18 місяців.

За їхньою інформацією, 70-річний А.ТЕМЧЕНКО, якого обвинувачують у скоєнні злочину, передбаченому статтями 15 та 368 (замах на отримання хабара) Кримінального кодексу, перебуває у Криворізькому СІЗО у дуже важкому стані. А.МУКАНОВА наголосила на сумнівній потребі утримувати літню хвору людину, яку звинувачують по вказаній статті, під вартою.

"Інше питання, чому так довго, більше року, йому не надають необхідну медичну допомогу, хоча у СІЗО стверджують, що зробили все, що могли”, - підкреслила А.МУКАНОВА.

Вона повідомила, посилаючись на висновки медиків, що "серед усіх наявних в А.ТЕМЧЕНКА захворювань термінового лікування, передусім, потребують органи серцево-судинної системи – в нього ішемічна хвороба серця, стенокардія та цукровий діабет. Таке поєднання захворювань обумовлює їхній неспритливий перебіг”.

За словами А.МУКАНОВОЇ, медики відзначають потребу невідкладної госпіталізації А.ТЕМЧЕНКА до спеціалізованої профільної кардіологічної установи, такої як Інститут кардіології ім. М.Д.Стражеска АМН України. Хворого кілька разів відправляли до міських лікарень Кривого Рогу, де лікарі намагались покращити стан здоров’я А.ТЕМЧЕНКА. Паралельно з цим, на звернення представників захисту А.ТЕМЧЕНКА, Європейський суд з прав людини 17 березня виніс рішення у вигляді вказівок про надання йому належної медичної допомоги у спеціалізованому закладі. При цьому через специфічні хвороби кваліфікованої допомоги А.ТЕМЧЕНКО не отримав, що призвело до погіршення його самопочуття та госпіталізації у реанімацію місцевої лікарні. Він перебував там з 19 по 26 березня, після чого був повернутий у СІЗО, хоча мав би продовжити лікування в стаціонарі, зауважила А.МУКАНОВА.

Крім того, зазначила вона, А.ТЕМЧЕНКА весь цей час продовжують возити на судові засідання, причому на чергове таке засідання його відвезли уже через день після виписки з реанімації. Під час судового засідання А.ТЕМЧЕНКУ двічі викликали бригаду швидкої допомоги. Більш того, і наступного дня А.ТЕМЧЕНКА відвезли на судове засідання, а для зняття високого тиску викликали "швидку”.

Разом з ним, А.МУКАНОВА відзначила, що зі свого боку СІЗО звернувся до суду з приводу того, що не може забезпечити умови утримання А.ТЕМЧЕНКА та з проханням змінити йому міру запобіжного заходу, але результату немає.

"У мене запитання до судді і прокурора по цьому питанню: що потрібно ще, маючи висновок експертизи, маючи рекомендацію про необхідність госпіталізації Європейського суду про застосування 39-го правила, що треба ще зробити, щоб звільнити його з-під варти чи направити на лікування? Нужно мати труп у залі судового засідання? Скільки ще трупів нам потрібно, щоб змінити нашу практику, практику довільного утримання під вартою, практику утримання, коли немає необхідності?”, - наголосила А.МУКАНОВА.

Як стверджує А.МУКАНОВА, фактично рішення Європейського суду по А.ТЕМЧЕНКУ на сьогодні не виконано - йому не надана необхідна кваліфікована медична допомога, без якої він приречений на смерть, госпіталізація була лише тимчасовою для обстеження і не у спеціалізований заклад.

О.АМЕЛЬЧИШИН, зі свого боку, стверджує, що А.ТЕМЧЕНКО утримується у слідчому ізоляторі фактично на незаконних підставах, тобто без відповідного рішення суду, оскільки запобіжний захід закінчився відносно нього 29 січня 2010 р.

"Справа прокуратурою Дніпропетровської області була направлена до Апеляційного суду Дніпропетровської області і потрапила туди лише 4 лютого 2010 року, тобто через 4 дні після закінчення терміну тримання під вартою. У цей час А.ТЕМЧЕНКО мав бути звільнений з-під варти, але законодавство було проігноровано... На судовому засіданні я заявив клопотання про звільнення А.ТЕМЧЕНКА з-під варти у зв’язку із закінченням сроків тримання під вартою, але суддею було відмовлено у задоволенні цієї скарги... На теперішній час людина утримується фактично більше року без законних підстав”, - заявив адвокат.

На його переконання, порушуються усі права А.ТЕМЧЕНКА в судовому засіданні.

"У даному випадку, я вважаю, єдиний спосіб врятувати цю людину від смерті, які може настати у слідочому ізоляторі або в суді, - це звільнити його з-під варти і надати йому можливість вилікуватись. Тим більше, що він нікуди не втече – людина пенсійного віку з таким переліком захворювань, які потребують лікування... Після хоча б стабілізування стану його здоров’я можна продовжити судові слухання”, - заявив О.АМЕЛЬЧИШИН.

Зі свого боку, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія ЛУТКОВСЬКА, яка була присутня на прес-конференції, висловила переконання, що висновки захисників інтересів А.ТЕМЧЕНКА є передчасними, оскільки уряд України зі свого боку провів ряд заходів щодо забезепечення виконання вказівки Європейського суду з даного питання, й остаточно сказати, чи виконана вона, має лише Європейський суд. Зокрема, за її словами, А.ТЕМЧЕНКУ пропонувалась госпіталізація у ряд лікарень Кривого Рогу і Дніпропетровська, але він сам відмовився.

UNIAN

Категорія: КРИВОРІЗЬКІ | Переглядів: 1169 | Додав: zampolit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту