Пам’ятай про Крути!

Категорії розділу

МІЖНАРОДНІ [35]
УКРАЇНА [68]
ДНІПРОПЕТРОВЩИНА [37]
КРИВОРІЗЬКІ [43]
МАКУЛЬАН [8]
ГАРНІЗОН [8]
ВІЙСЬКОВІ [55]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО [132]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Логін:
Пароль:
Головна » 2009 » Січень » 15 » Міністр оборони України Юрій Єхануровзустрівся з керівним складом Академії національної оборони Народно-визвольної армії КНР
10:17
Міністр оборони України Юрій Єхануровзустрівся з керівним складом Академії національної оборони Народно-визвольної армії КНР
  

Міністр оборони України Юрій Єхануров: “Ми були би вдячні за підтвердження гарантій суверенітету та територіальної цілісності України з боку КНР, як однієї з великих країн, від яких залежить мир та стабільність у світі”

| 14.01.2009 | | 10:40 |

Сьогодні, 14 січня, в рамках візиту до Китайської Народної Республіки Міністр оборони України Юрій Єхануров відвідав та зустрівся з керівним складом Академії національної оборони Народно-визвольної армії Китайської Народної Республіки.

Як зазначив Юрій Єхануров у своєму виступі перед керівним складом академії, серед зовнішніх пріоритетів України розвиток відносин з Китайською Народною Республікою посідає особливе місце.

- За роки незалежності нашими спільними зусиллями вдалося налагодити плідну співпрацю в різних сферах економіки, політики та культури, а також у сфері оборони, - підкреслив глава вітчизняного оборонного відомства.

На думку Міністра оборони України, характерними ознаками цих відносин є тривалість, стабільність та ефективність.

- Вони ґрунтуються на загальновизнаних принципах міжнародного права, що передбачає взаємну повагу суверенітету й територіальної цілісності, та на зацікавленості у всебічному взаємовигідному співробітництві, зокрема й у військовій та військово-технічній сферах, - зазначив Юрій Єхануров.

Україна та Китай, на переконання глави українського оборонного відомства, мають чимало спільного.

- Ми маємо спільні або близькі позиції щодо ключових проблем сучасного політичного розвитку. Ми виходимо з того, що наші країни мають величезний економічний потенціал, світові досягнення в деяких галузях науки і техніки, і вважаємо, що розвиток відносин КНР з молодою українською державою відповідає національним інтересам обох держав і має неабияку перспективу, - підкреслив Юрій Єхануров.

Зокрема, як він додав, Уряд України сьогодні дуже зацікавлений у досвіді реформ, впровадження яких вивело сучасний Китай у світові лідери економічного, соціального та науково-технічного розвитку.

Глава українського оборонного відомства також нагадав, що між двома країнами постійно проходять зустрічі на рівні керівництва міністерств оборони і генеральних штабів, воєнно-політичні консультації з питань безпеки і оборони, боротьби з міжнародним тероризмом.

- Зміст питань, які обговорюються під час консультацій, підтверджує велику зацікавленість міністерств оборони у подальшому розвитку стратегічного партнерства в оборонній сфері, - зазначив Міністр оборони України.

Юрій Єхануров відзначив плідну двосторонню взаємодію в рамках міжнародних організацій та наявність чималої кількості питань, позиції з яких близькі або тотожні, зокрема, щодо протидії політиці сили у міжнародних відносинах, нерозповсюдження ядерної зброї, реформи системи ООН, боротьби з міжнародною злочинністю і тероризмом тощо.

- Така близькість позицій з переважної більшості основних світових проблем дає реальний шанс Україні та КНР нарощувати політичну взаємодію на міжнародній арені. Предметом такої співпраці є широкий спектр питань, пов’язаних з контролем над ядерною зброєю, - підкреслив Юрій Єхануров.

Подавши приклад ядерного роззброєння, продовжив він, Україна життєво зацікавлена в суттєвому зменшенні ядерної загрози, скорочення надмірних ядерних арсеналів.

- Ми з повагою сприймаємо позицію керівництва КНР і офіційне зобов’язання не застосовувати ядерну зброю першими. Це позиція по-справжньому великої і сильної держави, - наголосив глава українського оборонного відомства і нагадав, що 16 листопада 1994 року парламент України ухвалив рішення про приєднання до Договору “Про нерозповсюдження ядерної зброї” і 5 грудня 1994 року лідери Росії, США, Великої Британії підписали разом з президентом України Будапештський Меморандум.

- Відповідальний крок щодо надання гарантій ядерної безпеки України був також зроблений і КНР, яка приєдналася до Меморандуму, і ми щиро вдячні за це, - підкреслив Юрій Єхануров.

Але, продовжив він, Україна не отримала як підписант Меморандуму гарантій безпеки, чітких та довгострокових.

- Усе це свідчить про те, що нинішній юридичний статус Меморандуму є явно недостатнім, щоби стати базовим для забезпечення національної безпеки України. Звідси й актуальність теми пошуку гарантій безпеки. Саме сьогодні ми дуже потребуємо наповнення цього документу конкретними міжнародно-правовими механізмами, які б закріпили й підтвердили гарантії України з боку ядерних держав. Ми були би вдячні за підтвердження гарантій суверенітету та територіальної цілісності України з боку КНР, як однієї з великих країн, від яких залежить мир та стабільність у світі, - наголосив Юрій Єхануров.

- Глобальний світ робить всіх нас сусідами. Я хотів би, щоби нинішній візит став кроком на шляху налагодження добросусідських відносин між нашими державами, - підкреслив завершуючи свій виступ Міністр оборони України.

У свою чергу заступник директора Академії національної оборони Народно-визвольної армії Китайської Народної Республіки генерал-лейтенант Чжао Ган відзначив наявність великого потенціалу і добрих перспектив розвитку взаємин з Україною. Він підкреслив старанність українських слухачів, які останніми роками навчаються в академії, і висловив упевненість у подальші взаємодії між вищими військовими навчальними закладами КНР і України.

Сьогодні ж Міністр оборони України Юрій Єхануров планує провести робочу зустріч з Головою Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю Цзя Цінлінєм та відвідати у Пекіні Академію космічних технологій Китайської Народної Республіки і Китайську аерокосмічну корпорацію науки та промисловості “CASIC”.

© Управління Прес-служби МО України. При використанні інформації посилання на Управління Прес-служби МО України обов’язкове.

Подивитися на сайті МОУ

Категорія: МІЖНАРОДНІ | Переглядів: 1330 | Додав: zampolit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту